Startsida
Hjälp
Sök i LIBRIS databas

     

 

Sökning: onr:5hzpfq813xszmdlz > Ska vi checka in? F...

Ska vi checka in? Följsamheten till checklistan för säker kirurgi [Elektronisk resurs]

Publicerad: 2020
Publicerad: Göteborgs universitet, 2020-06-25T14:03:34+02:00
Svenska.
Läs hela texten
  • E-bok
Sammanfattning Ämnesord
Stäng  
  • Bakgrund: Brister i kommunikation har visat sig vara en anledning till att misstag inom vården förekommer. Arbetet inne på operationssal kräver samarbete och består av flera olika yrkesprofessioner. För att säker vård ska bedrivas finns strukturerade kommunikationsverktyg till som hjälpmedel, till exempel den kirurgiska checklistan. Författarna har ute i kliniken upplevt att detta verktyg inte följs fullt ut och därför är det av intresse att undersöka följsamheten till checklistan.
Syfte: Att undersöka operationspersonalens följsamhet till checklistan för säker kirurgi inom den intraoperativa kontexten.
Metod: En systematisk litteraturöversikt med en deskriptiv ansats utfördes. Tolv artiklar inkluderades i studien, både kvalitativa och kvantitativa. En analys av dessa utfördes för att upptäcka skillnader och likheter vilket mynnade ut i olika teman.
Resultat: Fyra teman sågs i resultatet: Generell följsamhet till checklistans användning, följsamhet till incheckning och utcheckning, följsamhet gällande delfrågor inom checklistan samt teammedlemmars närvaro i relation till följsamhet av checklistan. Checklistan användes ofta men genomfördes mer sällan fullt ut. Fem artiklar markerade följsamhet till utcheckningen som lägre än incheckningen. Nio artiklar redovisade specifika data för följsamhet till delfrågor i checklistan, där exempelvis patient-ID hade hög följsamhet och uppskattad blödningsmängd lägre följsamhet. Fem artiklar nämnde också betydelsen av personalens närvaro på sal i relation till följsamhet för checklistan, där ett icke komplett team tydde på lägre följsamhet.
Slutsats: Följsamheten till den kirurgiska checklistan varierar. Användandet initieras men följs inte fullt ut, och de olika delmomenten inom checklistan tas upp olika ofta. Personalens medverkan inne på operationssal har också en påverkan på följsamheten till checklistan. 

Genre

government publication  (marcgt)

Indexterm och SAB-rubrik

Checklista
Strukturerad Kommunikation
Kommunikation
Följsamhet
Teamarbete
Operationssal
Text
Inställningar Hjälp

Uppgift om bibliotek saknas i LIBRIS

Kontakta ditt bibliotek, eller sök utanför LIBRIS. Se högermenyn.

Om LIBRIS
Sekretess
Hjälp
Fel i posten?
Kontakt
Teknik och format
Sök utifrån
Sökrutor
Plug-ins
Bookmarklet
Anpassa
Textstorlek
Kontrast
Vyer
LIBRIS söktjänster
SwePub
Uppsök

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

Copyright © LIBRIS - Nationella bibliotekssystem

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy